joi, 26 iunie 2008

In sabii sa ne batem sau in ...discursuri?

Atentie: acesta este un editorial (mai vechi ce-i drept)

Basescu: "Romanii au invatat ca puterea este a lor"

Acum, dupa mult timp, poporul este adus la rang de conducator. Desi conform constitutiei “poporul” isi delega puterea prin alegeri, atunci cand ne convine poporul devine conducatorul suprem al tarii.

Romania a devenit scena campaniilor de mobilizare generala a populatiei. Pietele din provincie sunt umplute de oameni adusi cu MAZ-uri din capitala sau din diferite judete din provincie.

Iasiul a fost cadru pentru doua mari mitinguri care au adunat zeci de mii de oameni veniti pentru sustinerea presedintelui suspendat, Traian Basescu, sau sa manifesteze in favoarea demiterii lui. Pe partea cealalta a baricadei, Pitestiul a fost ,sambata, gazda unui miting anti-Basescu organizat de PSD si PRM. Reprezentativ pentru atitudinea politica PSD-PRM: oameni purtau pancarte pe care scria „Spune DA, spune-i PA”, „Votati DA, salvati-l pe Basescu”. Surpriza a constituit-o prezenta lui Ion Iliescu in fata oamenilor. Se pare ca PSD nu se descurca fara imaginea paternala a fostului comunist Ion Iliescu nici acum, dupa atatea restructurari ale partidului.

Craiova, Radauti si Ramnicu-Valcea au gazduit mitinguri pro-Basescu. Se pare ca intreaga tara se divide in Pro si Contra. Ne-am plictisit sa facem politica acum ne tinem de PR, cine vorbeste “mai frumos cu poporul sau mai pe limba lui”castiga.

Mai nou sefii partidelor politice se limiteaza la a face declaratii sforaitoare si socante. Oameni politici romani joaca leapsa cu noroi. Premiul cel mare – simpatia electoratului. Cel mai bun, cel mai curat cel mai “poporean” castiga si ca nu cumva concurenta sa le-o ia inainte, politicienii, alesi sau nu, otravesc capra vecinului. Vorba aceea decat sa se ia de parul din ochiul lor, arata cu degetul paiul din ochii altora. C-asa i la noi!

In discursul lui, Mircea Geoana l-a atacat pe presedintele suspendat. „Domnule Traian Basescu, daca Ion Iliescu este oligarh, inseamna ca dumneata esti capul mafiei din Romania!”,in aceasta manevra disperata trebuie totusi sa apreciem formula de politete. Iata cum politicienii se intrec in discursuri ascutite pentru a castiga inima poporului. In final tot mai multi oameni se retrag dezgustati de fanfaronada caragialesca pusa in scena de membrii opozitiei.

“E lasa ca ne dam si noi cu poporul” - asa poate fi descrisa atitudinea politica a PSD. Geoana a sugerat apoi ca presedintele suspendat trebuie demis pentru ca ar fi alcoolic: „Basescu bea whisky dimineata, la pranz si seara. Acest om nu are ce cauta in fruntea statului roman” o minunata strategie de discreditare. Si pentru a incheia in acelasi stil machiavelic de mahala, Geoana adauga: „Spune DA si spune-i PA. Bye- bye”

In acest timp presedintele suspendat face istorie. I-a acuzat pe cei doi predecesori ai sai ca ar fi tolerat oligarhia. „Ion Iliescu a fost un presedinte care, pentru a-si asigura linistea, desi a stiut si a avut dovezi ca sub domnia sa se croieste oligarhia tranzitiei, a preferat sa taca pentru a nu-si periclita mandatul”iar pe Emil Constantinescu l-a crutat si a subliniat ca el a incercat sa lupte dar ca s-a dat batut dupa trei ani de mandat. Apreciem gestul de a fi incercat.

Basescu, noua victima a poporului roman, a adaugat ca el a preferat sa fie suspendat decat sa faca pact cu oligarhii. Nu inclina steagul in fata oligarhilor, nu face pact cu ei...si atunci ne intrebam de ce nu a preferat sa isi pastreze locul caldut de la Cotroceni?

Raspunsul inevitabil este: pentru popor ... „A negocia cu oligarhia tranzitiei inseamna sa tradezi angajamentele fata de popor.” a declarat la Iasi presedintele.

Apoi a citit de pe un biletel definitia din dictionar a cuvantului oligarhie, „ca sa nu fie interpretari la televizor”.

Niciun comentariu: