joi, 24 septembrie 2009

Le tournoi de petanque


Voila! Va scrie semifinalista din turneul de petanque organizat de CUEF (o organizatie studenteasca a Universitatii Stendhal, cea la care studiez eu). Sa incepem cu inceputul:P Petanque este un joc practicat destul de mult in Franta. Dar cu siguranta, daca nu sunteti francofili, nu ati auzit de el. Eu ma numar printre persoanele surprinse sa afle ca exista asa ceva. Dar a fost foarte amuzant, cu atat mai mult cu cat toti jucatorii am fost incepatori (studenti Erasmus sau Guests), ne-am cunoscut, ne-am distrat, ne-am scos spiritul de luptatori din buzunar...si am pornit la atac de bile.


Petanque se joaca cu bile, este un razboi intre doua echipe a cate trei persoane. Fiecare persoana are cate doua bile (deci doua incercari), iar scopul este sa arunci bila ta cat mai aproape de un anumit punct. Pai, unde e punctul? Se intreaba romanul nestiutor... cat mai aproape de o bila mai mica, colorata (a se vedea in urmatoarea poza). Buuun, echipa care are cea mai mica distanta intre bilele ei si mingiuta colorata (sa o denumim centru) castiga puncte.





Daca echipa ta are 3 bile mai aproape de centru decat bilele adversarului, ai trei puncte. Se calculeaza doar primele bile, daca de exemplu tu ai doua bile langa centru, apoi vine o bila a echipei adverse si inca trei de-ale tale, putin mai departe, se pun doar doua puncte...cele mai apropiate.



Iata marea filozofie a "jocului national francez". Aici tablele sau sahul sunt desuete:P Sa revenim la turneul nostru. Am facut parte dintr-o echipa neinvinsa pana in semifinale, cand ne-a eliminat o echipa de italience.

Niciun comentariu: