sâmbătă, 19 septembrie 2009

Caminele din Franta

Asa arata caminul meu din exterior:P

Am promis ca o sa scriu mai multe despre caminele din Franta. Nu de alta dar sunt foarte multi studenti straini prin Grenoble si poate o sa mai vina si romani:P

Exista trei tipuri de camine, in functie de adancimea buzunarului fiecaruia. Majoritatea caminelor sunt mixte, insa in Grenoble exista un "Foyer de filles" adica un camin strict pentru fete, care arata mai bine dar este mai scump cu 100 de euro. "Les chambres traditionnelles" sunt camere de 1 persoana, dar exista si cateva de doua.

Cum adica stai singur la camin? Ei bine da! In noua metri parati esti doar tu. Camera este dotata cu birou, chiuveta, oglinda, dulapuri. Aproape tot ce ai nevoie. Nu sunt super chic, dar pana la urma nu-ti petreci stagiul in camera:P


Asa este camera mea, pentru ca m-am hotarat sa nu dau jumatate din bursa pe camin. Insa eu am avut noroc si am o vedere spectaculoasa. Ma trezesc cu nasul in verdeata, copaci, brazi si munti!

Sa revenim, mai exista camine renovate, unde chiria este mai mare,si studio-uri adica un fel de garsoniera sau apartament in camin. Inca nu le-am vazut dar o sa le fac descrierea imediat cum am ocazia.

Caminele traditionale, ca al meu, au bucatarii pe fiecare etaj si dusuri comune. Este fain ca ai plita in bucatarie, insa nu ai deloc frigider... dar asta e, ne descurcam noi.

In Franta este obligatorie asigurarea de camera de camin. Semn de civilizatie, mi-a explicat doamna de la ghiseu de la asigurari ca asigurarea asta intra in vigoare de exemplu daca porneste un incendiu din camera ta si afecteaza alte camere. Ca sa nu platesti tu, plateste asigurarea. Am gasit treaba asta foarte interesanta, facand o comparatie cu Romanica. Imaginati-va cum ar fi asa ceva in caminele din Leu:=))

5 comentarii:

crisif spunea...

Bravo Anutza!
Din aceasta Romanica trista nu pot decat sa zic: bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta, bafta...M-o fi luat valu...
Te pup!

Leul de Oras spunea...

Ahahahaha, ce pereti cu armatura inclinata, zici ca e bunker anti-tank! :))

Buna alegere :P Have fun bringing the house down! :D

ana spunea...

crisif: Pana si eu ma bucur pentru mine:P
leul deoras: Daca tot am asigurare, sa plateasca!:))

Oana spunea...

sper ca nu fac galagie prea mare:) si nu ma injuri f tare cand mut scaunu sau cand dau drumul la apa:D

ana spunea...

Winniw ThePooh: Nu te injur, eu dorm fix ca busteanul, asa ca din partea mea....poti sa faci ce vrei tu!