Cum vrem sa aratam si
Din toate revistele ne zambeste cate un chip angelic. In paginile de moda – un trup de silfida. In reclame, in telenovele, in filme femeia nu mai este reala, cu bigudiuri, halat si papuci. In filme, pana si cand ies de la baie, actorii sunt aranjati din cap in picioare.
Vedetele, ori cel putin asa ne apar noua, poarta Versace, D&G, Cavalli, chiar si in casa. N-au pic de grasime pe burta, ce sa mai vorbim de aripioare si celulita. Si totul pare atat de natural! Bietul privitor, bombarat de atatea imagini de „femeie perfecta” incepe sa isi puna intrebari… Si pana la urma cine n-ar vrea sa traiasca „high life”?
Cel putin viata modelelor pare fabuloasa! Fiecare pustoaica isi spune ce „misto trebuie sa fie” sa te imbarce cei mai mari designeri, sa apari in reviste, in spoturi, pe podium! Si sa mai si primesti bani pentru asta! Faima, deja nu se mai pune!
Putine dintre admiratoarele acestei vieti stiu ca fetele astea au in fiecare zi castinguri la care se simt ca la „targul de vite”. Agentii de impresariat le spun „mai slabeste patru kile”, de parca ar fi la macelarie si ar cere vanzatoarei sa mai taie din halca de carne de 1 kil’ jumătate. Si asta devine un stil de viata, sa fie masurate din cap pana in picioare, la un moment dat devine rutina. Dar o rutina care iti scade sau iti creste increderea in sine.
E un montaigne-rousse! Cate am rezista acestei presiuni?
Sa fii perfecta nu-i usor, sau sa pari. O armata de oameni cu bisturiuri, sali de fitness, spa-uri, saloane de coafura si machiaj, stau in spatele imanginii. Si sanatatea?
Multe modele au murit de anorexie. Asta nu impresioneaza fetele care isi fac un scop in viata din „sa mai dau jos cinci kile”. Si asa ajung sa nu se mai vada corect in oglinda.
In lumea in care imaginea e totul, si nimeni nu zgarie sub pojghita de „glamour” capsata brutal pe vietile unor oameni normali (evident ne obisnuim sa punem etichete, si asta aduce multi bani celor care ni le vand) toate vrem sa fim vedete. Toate tinerele se viseaza urmatoarea Kate Moss, si uite asa se ajunge ca 5% din adolescentele din lume sa sufere de bulimie si anorexie.
Societatea vrea perfectiunea. Asa cum Michellangelo picta „idealul” pe Capela Sixtina, asa picteaza fiecare editor, stilist, designer, astazi, in reviste, in spoturi, in imagini.
Azi idealul este o imagine. Superficiala ca toate imaginile.
Pentru multi frumusetea este doar un job, o afacere - pentru noi e idealul!
2 comentarii:
I inclination not concur on it. I assume warm-hearted post. Specially the title attracted me to read the intact story.
Amiable post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.
Trimiteți un comentariu