De dupa usa masiva de lemn se aude vocea ei guturala, intoneaza calm "Sus, jos, sus, jos" Deschid usa, incerc sa ma strecor. Toate privirile se intorc spre mine. Nimeni nu mai misca, parca nici nu rasufla. Cand si-a intors privirea spre mine as fi vrut sa ma inghita parchetul, proaspat lustruit.
Niciun muschi nu i se misca pe fata curata si cu linii drepte. Albastrul ochilor, in contrast cu pielea alba si parul lung - negru abanos, intregeste imaginea de rusoaica emigrata.
Desi abia isi misca buzele pline si arse de tutun, vocea ei plesneste aerul: "Poti sa astepti in sala"
Se intoarce cu spatele si se indreapta plutind spre casetofon. Leganandu-se, Vica - asa ii spun prietenii, trece printre fetele care isi incalzesc muschii. Se posteaza in fata salii "Fietelor sa incepem"
Victoria Bucun, la cei 35 de ani ai sai, a trait mai multe vieti deodata. S-a nascut in Republica Moldova si danseaza de la cinci ani. Ea spune ca altceva in afara de dans nu stie sa faca. A studiat dansul la Institutul de Arte din Chisinau – sectia arta coregrafica si a facut un stagiu in Sankt Petersburg la Teatrul „Fontanka” . Pina acum, are aproape 70 de spectacole montate in teatrele din Romania, Republica Moldova, Japonia, Spania si Italia.
"Nimic nu se compara cu teatrul... Cand intru in sala..in oricarie teatru... ma cuprinde un sentimient..ma iau fiori..simt maretia unei lumi ... mie asta imi place sa fac"
Pentru Vica, dansul nu e o meserie. Dansul e un mod de viata, un mod de a simti. "Multi nu inteleg ce inseamna muzica. Eu nu suport linistea, nu cred ca as putea trai fara muzica."
Din 1992, cand s-a angajat, pentru prima oara, la Teatrul National “Mihai Eminescu” din Chisinau, Victoria a castigat aproape in fiecare an premiul pentru "cel mai bun coregraf", cu spectacolele pe care le-a pus in scena. "Premiile nu valoreaza nimic daca cei care joaca si cei care vad spectacolul nu simt nimic. Asta incerc sa ii invat pe dansatori si pe actori... dansul nu e gimnastica... prin dans trebuie sa simti si sa dai mai departe".
A lucrat alaturi de artistii de la Teatrul “Ginta Latina” din Chisinau, Centrul de Arte “Coliseum” din Chisinau. In Romania a colaborat cu Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul “Fantasio” din Constanta, Teatrul “Mihai Eminescu” din Botosani si multe altele.
Victoria Bucun a fost coregrafa echipei castigatoare din cadrul emisiunii "Dansez pentru tine". O emisiune unde concurentii, oameni obisnuiti fara pregatire coregrafica, au o saptamana la dispozitie sa invete un stil de dans.
(Victor Slav si Carmen Stepan n.r. ) "Perechea mea a fost cea mai dificila. Doua-trei miscari, pe care ei si le insuseau timp de o saptamana, cei cu pregatire le invata in cinci minute. Asta a fost partea complicata. Perechea mea era cu meteorologia, nu cu dansul" Vica rade, privind in urma.
"In ceea ce fac mie cel mai mult imi place prociesul de munca. ie minunat." apoi adauga ca i-au placut copii ei, ca s-au inteles bine, chiar daca se mai certau. Cand s-a terminat emisiunea, povesteste ca a plans "a fost o descarcare emotionala fiindca am tinut mult in mine, in plus, mai eram si foarte obosita, in acelasi timp ma si bucuram... toate laolalta."
In sala de dans, casetofonul duruie un tango foarte rapid.
"Ritmurile astea trebuie sa prinda viata prin voi. Tangoul este o lupta si o contopirie. Dragostie, ura, dor si sex. Tangoul este tot! Miscarile alterniaza fluide...plutiesti..si brusc schimbare. Asta i tangoul!
Cand incepe sa danseze rochia rosie pluteste pe langa ea. Picioarele ei mangaie podeaua. Se opreste in coltul salii cu spatele la noi. Din fiecare muschi elimina tensiune, cu spinarea intinsa ca un arc. Se intoarce. Privirea ei de sticla ingheata aerul. Nici nu respira.
Deodata incepe sa se miste atat de repede. Picioarele ei subtiri deseneaza cercuri, romburi in aer.
Ochii ei tintuiesc cu pasiune un partener imaginar. Corpul ei deseneaza o Argentina a secolului 18. Un port, un bar de mana a doua. Danseaza tangoul vietii si al mortii in barul "Chicanos".
Muzica se opreste . Total schimbata, Vica redevine rusoaica.
"Fietelor, deci invatam tango?"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu